”Maya-Turing”


Combinând tehnologiile Mileniului III dHr. și folosind inspirația formelor și liniilor Mileniului I îHr., Atelierul de creație ”Tilia Art Light” a obținut un corp de iluminat (Aplică de perete) care scoate în evidență structura lemnului masiv de Tei ”Tilia tomentosa Moench” (Teiul argintiu) și ”Tilia cordata Miller” (Teiul pucios) printr-o alăturare Yin-Yang subtilă sub desenul elaborat generativ cu influențe simbolistice Maya. Teiul argintiu și cel pucios sunt foarte bine reprezentați de exemplare monumentale în cele două orașe vecine, pe străzile și în parcurile din Galați și Brăila, de-a stânga Dunării dar și în fascinantul Nord Dobrogean, de-a dreapta Istrului. Arbori cu flori melifere, deosebit de productivi, alcătuiesc cele mai întinse arborete de Tei din Europa pe întinderea Podișului Babadag, a Munților Măcin și Dealurilor Niculițelului.

O abatere datorată terroir-lui Dobrogei ce duce la schimbarea cromaticii inelelor de creștere din primii 10 ani de viață a teilor a fost și a rămas șansa uriașă a acestor păduri de a scăpa de defrișările începute de turco-tătarii ocupației otomane și continuate de băștinașii cu reflexe aproape antreprenoriale…

Este vorba despre culoarea galben spre roșu a lemnului trunchiurilor de tei dobrogean care nu este pe gustul producătorilor din industria lemnului dar care creează o imagine artistică specială dacă se transmite lumina prin structura lemnoasă.

Generarea graficii cu inspirație biologică are un istoric fascinant.

Descoperirea complicatului cod al militarilor germani din al doilea Război Mondial, creat cu celebra mașină Enigma a fost făcută de matematicianul britanic Alan Turing. În laborioasa cercetare a grupului condus de către acesta pentru înțelegerea codificărilor, a apărut ideea generării de coduri proprii, ce aveau ca fundație evoluțiile creșterii culturilor de bacterii. Trecerea de la metodele computaționale mecanice la cele digitale, începând cu anii 80 și apoi odată cu Revoluția Digitală a Mileniului III a permis utilizarea de resurse de calcul uriașe iar generarea de Reacții de Difuzie cum este cea prezentată aici, a lui Jason Webb, să fie nu doar posibile ci chiar utilizabile de mediul de cercetare și de afaceri.

Practic, acest mod de generare produce desene cu tipar singular, așa cum celebrul Turing observa din experiențele care se inspirau din modelele și ele unice ale petelor de pe blana leoparzilor.

Desenele Maya folosesc acest pattern simbolistic care, iluminat prin textura lemnului, combină culorile naturale ale structurilor de tei, galben-miere de albine, cu cafeniul boabelor de cacao, planta folosită de mayași în incantațiile lor ritualice.

Fiecare dintre aplicele create în atelierul Tilia Art Light are model și poveste unice, proiectate individual, așa cum se cuvine unor lucrări din Gama Artă.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Lasă un comentariu